e-posta

IMAP Nedir?

IMAP Nedir?
IMAP Nedir?

1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirilmiş olan IMAP (Internet Message Access Protocol – İnternet Mesaj Erişim Protokolü), bir e-posta iletişim protokolüdür.

IMAP Nedir? Sorusunun En Net Cevabı

“IMAP Nedir?” Sorusunun en net cevabı; yerel kullanıcıların uzaktaki bir e-posta sunucusuna erişmesini sağlayan bir uygulama katmanı protokolüdür. En son sürümü IMAP sürüm 4 Revizyon 1 (IMAP4rev1) olup, RFC 3501’de tanımlanmıştır. IMAP4 TCP/IP protokolü üzerinde 143. portu kullanarak çalışır

E-posta sunucularından mesaj çekmek konusunda yaygın protokollerden biridir. Modern E-posta sunucularının neredeyse tamamı tarafından desteklenir.

IMAP sunucuda saklanan e-postalarınıza sabit bir bilgisayardan veya mobil bir telefon ya da laptop’tan iletilerinize ulaşabilirsiniz. Bu iletileri bu cihazlara transfer etmeden de ulaşmak mümkündür.

IMAP’in birden fazla bilgisayardan mesaj erişim yeteneği (yeni ya da saklı mesajlar) çok amaçlı bilgisayarların artmasıyla oldukça önem kazanmıştır.

Oldukça geniş kullanımı olan POP tek bilgisayar kullanımında en iyisidir çünkü offline mesaj erişimini desteklemektedir, mesajlar önce istemciye çekilmekte sonra sunucudan silinmektedir. Bu erişim şekli birden fazla bilgisayar tarafından mesaj okunmasına uyumlu değildir çünkü çekilen mesajlar bir çok bilgisayarda dağınık bir biçimde duracaktır. Tabii ki bütün bu bilgisayarlar aynı dosya yapısını kullanmadığı müddetçe, offline mesaj erişimi kullanıcıyı mesaj işlemleri ve saklanması için aynı makineye bağımlı kılacaktır. Bu erişim modu bir çok bilgisayardan mesaj erişimi için uygun değildir.

  • MIME gibi internet mesaj standartlarına tamamen uyar.
  • Birden fazla bilgisayar dan mesaj erişimi ve yönetimi yapılabilir.
  • Daha az verimli dosya erişim protokollerine gereksinim duymadan mesaj erişimine olanak sağlar.
  • “online” , “offline” ve “disconnected” erişim modlarını destekler.
  • İstemcinin yazılımı sunucunun dosya saklama formatı ile ilgili bilgileri bilmek zorunda değildir.

Protokol genel olarak mesaj kutusu yaratma silme ve isim değiştirme;yeni mesaj kontrolü;geçici olarak mesaj silme: bayrak koyma ve kaldırma; sunucu –tabanlı RFC-822 ve MIME ayırma (böylece istemci gerek duymaz); arama; seçime bağlı mesaj attributes.

IMAP’in 1986’da Stanford University’de geliştirildiğini yazımızın başında söylemiştik. Ancak ne var ki; yaklaşık on yıl kadar e-posta hizmet sağlayıcaların dikkatini çekmeyi başaramadı. Şuan da bile eski ve daha az yetenekli alternatiflerinden (POP3 gibi) daha az bilinir.

IMAP4 yapısal olarak eklenti yapılmasına açık bir protokoldür ve evrimleşebilir.

IMAP, POP3’e göre uygulanması karmaşık bir protokoldür. Ayrıca, arama algoritmaları kötü olan sunucularda büyük posta kutuları üzerinde arama yapılması sunucu kaynaklarını tüketebilmektedir.

Bir Yorum Yaz